Загрозување на недвижното културно наследство во Република Македонија од елементарни непогоди и потребата од мапирање и елаборирање на критични места

Nacev, Trajce and Veselinov, Dragan (2015) Загрозување на недвижното културно наследство во Република Македонија од елементарни непогоди и потребата од мапирање и елаборирање на критични места. International Journal Scientific Papers, 11 (1). ISSN 1857- 92

[img]
Preview
Text
TN 1.pdf

Download (352Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
11.pdf

Download (734Kb) | Preview

Abstract

Се почестите појави на елементарни непогоди на територијата на Република Македонија покрај за човекот претставуваат опасност и за материјалните добра. Недвижното културно наследство како дел од материјалните добра на државата е изложено на опасност од негово уништување или оштетување при појава на елементарни непогоди. Поради тоа неопходно е увидување на најчестите видови на елементарни непогоди кои би го загрозиле овој вид на наследство, како и мапирање и елаборирање на критичи места за полесно и поефикасно превенирање и справување со ваквите опасности и загрозувања. Клучни зборови: недвижно културно наследство, елементарни непогоди, Република Македонија, мапирање, елаборирање.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 26 Jan 2016 13:14
Last Modified: 26 Jan 2016 13:14
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14822

Actions (login required)

View Item View Item