Трансформација на доцноантичките во средновековни утврдувања во Брегалничкиот басен

Nacev, Trajce and Veselinov, Dragan (2015) Трансформација на доцноантичките во средновековни утврдувања во Брегалничкиот басен. Зборник на трудови од Меѓународниот симпозиум „Денови на Јустиниан I“. ISSN ISBN: 978-608-4714-13-2

[img]
Preview
Text
Justinijan WEB.pdf

Download (5Mb) | Preview
[img]
Preview
Text
Binder11.pdf

Download (3158Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
transformacija na docnoantickite vo srednovekovni utvrduvanja.pdf

Download (287Kb) | Preview

Abstract

Изградените доцноантички утврдувања во Брегалничкиот басен со техники и материјал кој се користеле во тој период овозможило соодветна заштита на утврдените места. Тие дошле до израз при воените походи на Бугарите, Словените и Аварите во 6 век кои колку и да биле нивните напади силни не успеале да ги уништат сите утврдувања. Зачуваните утврдувања дел биле малку оштетени а некои и недопрени. Ова придонело во средниот век покрај новоизградените да се користат и сочуваните доцноантички утврдувања кои во зависност од условите, некои од нив се дообновувале и адаптирале за нови потреби. Оспособувањето на доцноантичките утврдувања за во средниот век се состоело од расчистување од шут и од дива вегетација а се вршело и обновување на дрвените порти. Обѕидијата каде биле оштетени со минимален труд биле поправани притоа користејќи едноставна техника на сувоѕид а за дополнителни зацврстувања се користела и дрвена арматура. Некои вакви утрвдувања во Брегалничкиот басен биле користени и до доцниот среден век чии остатоци од нивните оѕидија се видливи и денес.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 28 Jan 2016 10:41
Last Modified: 28 Jan 2016 10:41
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14820

Actions (login required)

View Item View Item