Карактеристики на (не)успешен наставник

Pesova, Biljana and Popeska, Biljana and Sivevska, Despina (2015) Карактеристики на (не)успешен наставник. In: Научно - стручна трибина, на тема: „Наставникот- некогаш, денес, утре“, Факултет за образовни науки, УГД, Штип, 4 Oct 2013, Stip, Macedonia.

[img]
Preview
Text
Први страни.pdf

Download (237Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Труд-готов.pdf

Download (489Kb) | Preview

Abstract

Наставникот претставува значајна фигура во формирањето на една личност и основен фактор од кој зависи успешноста на воспитно-образовната работа. Наставникот е тој кој описменува, дава знаење, го отвора прозорецот кон светот, заедно со родителите учи на правилата во животот и не ретко е една од клучните личности кои го обележуваат професионалниот или животниот развој на поединецот. Успешноста или неуспешноста на наставникот е релативна определба која зависи од контекстот (пред се временски) во кој наставникот работи, односно во кој се одвива воспитно - образовниот процес. Оттука, особено важно е да се определи кои барања се поставуваат пред наставникот денес, какви компетенции треба да има и каква личност треба да биде, односно кои очекувањата се поставуваат пред наставникот денес, за да може истиот да го определиме како успешен. Цел на овој труд е преку анализа на улогите кои ги имал наставникот некогаш и денес, барањата кои се поставувале пред него некогаш и она што од него се очекува денес, да го утврдиме профилот на успешен наставник како императив на педагошката професија и основна определба во работата со студентите – идни наставници.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Uncontrolled Keywords: личност, особини, образование, развој, ученици
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Despina Sivevska
Date Deposited: 20 Jan 2016 13:52
Last Modified: 20 Jan 2016 13:52
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14789

Actions (login required)

View Item View Item