Утицај дебљине чиниесте пружине у спојке моторних возила врз њихове напоне

Simeonov, Simeon and Sovreski, Zlatko and Cvetkov, Slavco and Dzidrov, Misko and Milev, Sasko (2015) Утицај дебљине чиниесте пружине у спојке моторних возила врз њихове напоне. Браничевског округа и енергетског комплекса Костолац, Костолац, мај 2015, 1 (S15). pp. 87-92. ISSN ISBN 978-86-919499-0-7

This is the latest version of this item.

[img]
Preview
Text
S15 Uticaj debljine činieste pružine u spojke motornih vozila vrz njihove napone; Simeon Simeonov, Slavčo Cvetkov, Zlatko Sovreski, Miško Džidrov, Saško Milev.pdf - Published Version

Download (719Kb) | Preview
Official URL: https://sites.google.com/site/savetovanjeukostolcu...

Abstract

Еден од поглавните делови кај моторните возила е спојката. Таа е механички склоп вграден помеѓу моторот и менувачот кој најчесто со помош на триење го пренесува вртежниот момент од погонскиот на гонетиот дел (од моторот на менувачот и останатата трансмисија). Чиниестата пружина како еден од главните делови на спојката која ја создава притисната сила на спојката. За квалитетот на на пружината влијаат конструкривни и технолошки фактори. Овде ќе се разгледаат само еден од конструктивните фактори, а тоа дебелината на чиниестата пружина.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Mechanical engineering
Divisions: Faculty of Mechanical Engineering
Depositing User: Simeon Simeonov
Date Deposited: 20 Jan 2016 12:27
Last Modified: 20 Jan 2016 12:27
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14772

Available Versions of this Item

Actions (login required)

View Item View Item