Систем на поддршка на развојот на мали и средни претпријатија

Fotova, Gorica (2015) Систем на поддршка на развојот на мали и средни претпријатија. Masters thesis, Goce Delcev University Stip.

[img]
Preview
Text
17.12.2015 Magisterski trud-Gorica Fotova - Copy.pdf

Download (1603Kb) | Preview

Abstract

Денес постои мислење дека малите и средни претпријатија преставуваат едни од најзначајните фактори во заживување на економската активност во секоја национална економија и во решавање на бројни проблеми поврзани со успешноста во работењето и динамизирањето на стопанскиот развој. Неспорно е дека малите и средни претпријатија имаат голема улога во решавање на проблемот на вработување, успешно работење и стопански развој, но не се единствен фактор за решавање на овој проблем. Тоа упатува на потребата од објективизирање на клучните фактори и субјекти во развојот на економијата, како и објективизирање на местото на малите и средни претпријатија во развојот на националната економија. Современата теорија покажува дека успешноста во работењето и развојот на оваа група претпријатија во голема мерка зависи од финансиската и нефинансиска поддршка која истите ја добиваат. За разлика од големите претпријатија, малите и средни претпријатија никогаш не можат да ги обезбедат производните и развојни капацитети кои се неопходни за самостојно и успешно функционирање и јакнење.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Katerina Hadzi-Vasileva
Date Deposited: 22 Dec 2015 13:28
Last Modified: 22 Dec 2015 13:28
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14665

Actions (login required)

View Item View Item