Оксидното оруднување во рудното тело Вршник, Рудник Бучим, важна суровина за инсталацијата за лужење на бакар

Filev, Kiril and Gorgiev, Lazar and Stefanova, Violeta (2015) Оксидното оруднување во рудното тело Вршник, Рудник Бучим, важна суровина за инсталацијата за лужење на бакар. Podeks-Poveks '15. ISSN 978-608-65530-3-6

[img]
Preview
Text
stefanova, PODEKS-3.pdf

Download (4Mb) | Preview

Abstract

Рудното тело Вршник преставува најкомплексно и најпотполно зонирано рудно тело во рамките на рудникот Бучим во кое јасно се издвојуваат три главни типови на оруднување: оксидно, сулфидно и мешовито. Оксидното оруднување кое е предмет на овој труд е развиено главно во приповршинските делови, односно во првите 20 m од површината кон длабина (Е675/660), потоа мешовитата оксидно – сулфидна или популарно наречена зона на цементација се спушта до околу 50 m во длабина, додека испот кота 630 продолжува сулфидното примарно оруднување. Вкупниот обем на оксидната и мешовитата руда изнесува 5,4 Mt со просечна осдржина од 0,342 % Cu и истата преставува значајна бакарна суровина за исталацијата за лужење на бакар во рамките на рудникот Бучим. Вкупните количини на руда во РТ Вршник изнесуваат 13,6 Mt со просечна содржина од 0,305% Cu.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Biological sciences
Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Violeta Stefanova
Date Deposited: 25 Nov 2015 10:49
Last Modified: 25 Nov 2015 10:49
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14340

Actions (login required)

View Item View Item