Толеранцијата и учебниците по историја во мултиетничко и ултиконфесионално општество (македонски случај)

Cepreganov, Todor and Nikolova, Sonja (2015) Толеранцијата и учебниците по историја во мултиетничко и ултиконфесионално општество (македонски случај). In: Состојби, предизвици и перспективи во воспитанието и образованието во Република Македонија, 13 May 2015, Stip, Macedonia. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
pokana i programa za naucno-strucna konferencija.pdf

Download (328Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Obrazovanie UGD.pdf

Download (462Kb) | Preview

Abstract

Едно од најосетливите прашања во мултиетничките општества е како да се дојде до толеранција меѓу учениците од различна (етничка, верска, расна) средина? Дали тие треба да знаат повеќе за нивната национална историја, историјата на етничките групи во земјата во која живеат или историјата на државата на нивното потекло и како до толеранција во учебниците по историја кога имаше вооружен конфликт меѓу етничките групи? Дали е можно да имаат и иста перцепција за етничкиот конфликт од двете групи? Дали е можно да имаат исти херои од тој конфликт? Кој би можел да ја пишува историјата на етничките групи, историчарите од иста етничка група или историчарите од другата етничка група? И покрај сé единствениот начин да се промовира толеранција (етничка, верска, расна, полова) на младите луѓе се училишните системи а во нивна служба наставните програми меѓу кои и наставната програма по историја. Училиштата се примарните средини каде учениците од различна етничка, верска и расна средина се среќаваат, разговаат, учат и преку дружење се обудуваат да ги надминат стереотипите за секој од нив. Клучни зборови: образование, училиште, , наставна програма, учебници по историја, етнички групи, конфликт

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Todor Cepreganov
Date Deposited: 02 Jun 2015 09:39
Last Modified: 04 Aug 2015 10:05
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13225

Actions (login required)

View Item View Item