Османлиските културни белези во Македонија 2

Janevski, Vladimir and Svetozarevk, Branislav and Gorgieska, Anita and Zlatev, Simeon (2015) Османлиските културни белези во Македонија 2. Documentation. Institut Junus Emre - Skopje.

[img]
Preview
Text
OSMANLISKI KULTURNI BELEZI.pdf

Download (4Mb) | Preview

Abstract

Во повеќевековното опстојување на Турската империја во Македонија, останати се делови од материјалната и духовна култура на ориенентот. Најпрепознатилв белег се народните носии кои се носеле во градските средини и тоа познати како ала турка. Белези со алатурка стил се пропознаваат во градовите Скопје, Тетово, Битола, Штип, Кратово, Велес, Куманово итн.

Item Type: Monograph (Documentation)
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Vladimir Janevski
Date Deposited: 09 Mar 2015 11:31
Last Modified: 09 Mar 2015 11:31
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12879

Actions (login required)

View Item View Item