Каталог од изложба Велес и Кавадарци 2013 - Биопрогресија

Efremov, Jordan (2013) Каталог од изложба Велес и Кавадарци 2013 - Биопрогресија. [Show/Exhibition]

[img]
Preview
Text
Каталог од изложба Велес и Кавадарци 2013.pdf - Published Version

Download (2019Kb) | Preview

Abstract

Внурнувајќи во „магичните светови“, мајсторски отелотворени во последните ликовни остварувања на сликарот Јордан Ефремов, стануваме сведоци на еден органски свет со реминисцентни задршки на антропоморфни претстави и вегетациски асоцијации, но тоа е таков пулсирачки хибрид во кој и покрај повременото отсуство на конкретна фигурација и препознатлива форма или облик ,сепак формите респирираат, имаат свој бит, генеологија, стратиграфија. Самиот наслов на циклусот „Биопрогресија“ сугерира на биоморфната и метаморфната структура која Ефремов ја третира, навлегувајќи и во био-генетичките области и лабораториските модификации, експерименти, клонирања кои создаваат нови, артифициелни организми и светови, прогресирани и отелотворени со помош на надмоќноста на човековиот вид и развитокот на неговиот умствен капацитет.

Item Type: Show/Exhibition
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: UGD Centers and Institutes
Depositing User: Jordan Efremov
Date Deposited: 23 Mar 2015 09:46
Last Modified: 23 Mar 2015 09:46
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12872

Actions (login required)

View Item View Item