Македонија и Балканот во Византискиот Комонвелт

Nacev, Trajce and Veselinov, Dragan (2014) Македонија и Балканот во Византискиот Комонвелт. Зборник на трудови од Меѓународниот симпозиум „Денови на Јустиниан I“. pp. 140-146. ISSN 978-608-4714-10-1

[img]
Preview
Text
trajce nacik.pdf

Download (1861Kb) | Preview

Abstract

Населените места во доцноантичкиот период доживуваат одреден степен на развојрасполагајќи со сопствени материјални и духовни вредности. Сето тоа претставувало ипонтенцијален ризик за изложеност на населението во нив од непријателски напади се соцел како би ги освоиле и се стекнале со поголем плен и богатство. За одбрана и заштита одтаквите напади и секојдневна сигурност на населението и материјалните добра сепревземале мерки и активности. Основата на сето ова ја претставувала фортификацијатаодносно утврдувањето на населените места со што се овозможувала соодветна одбрана изаштита. Раната антика претставувала период во кој се појавиле почетоците на одбраната изаштитата меѓутоа нивниот развој кулминира во доцната антика каде утврдувања земаат сепоголем замав пред се поради дефанзивниот систем на одбрана и заштита. Ваквиот начинна организирање бил присутен и во населените места по долината на река Брегалница водоцноантичкиот период каде одбраната и заштитата функционирала како систем заодговор од непријателските напади.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: доцна антика, утврдување, Брегалница, одбрана, заштита
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 19 Dec 2014 12:40
Last Modified: 19 Dec 2014 12:40
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11774

Actions (login required)

View Item View Item