Балканот мегу Балканските војни и Европа без граници - реалност или утопија

Cepreganov, Todor (2014) Балканот мегу Балканските војни и Европа без граници - реалност или утопија. Конзулска Битола и историските, современите и идните културни и уметнички врски мегу Република Македонија и Република Србија (Зборник на трудови од Мегународен научен собир). pp. 383-389. ISSN 978-608-65122-3-1

[img]
Preview
Text
Балканот меѓу Балканските војни....pdf

Download (1534Kb) | Preview

Abstract

1913-2013 година. Поминати сто години од еден историски настан, дел од мозаик исполнет со војување, победи и поделби. Познатата српска историчарка Дубравка Стојановиќ ќе наслови еден свој текст „Сто години фантазии“ што сигурно одговара за сите балкански држави, без исклучок. И по сто години Ние-Балканците, како да сме заробени во истите матрици. Па и денес, кога се зборува за Балканските војни, без разлика на изминатите години, сè уште се користи истата реторика и иконографија- практично знаењето кое е пренесено од оние кои биле директни или индиректни учесници во настаните. А сето она што го знаеме за тие војни, е она што сме го слушале и што на нас го пренеле учесниците во тие настани. Митологијата продолжува и понатаму.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Todor Cepreganov
Date Deposited: 03 Nov 2014 08:52
Last Modified: 03 Nov 2014 08:52
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11219

Actions (login required)

View Item View Item