За проблематичната природа на еквивалентноста во споредбената лингвистика

Marolova, Darinka (2013) За проблематичната природа на еквивалентноста во споредбената лингвистика. Литературен збор, LX (1-3). ISSN 0024-4791

[img] Text
paper.docx

Download (506Kb)

Abstract

Цел на овој труд е да го претстави поимот „еквивалентност“ како доста проблематичен во споредбената лингвистика. Неговата проблематичност се докажува со многубројните обиди до сега за негово дефинирање, кои опфаќаат само одредени аспекти. Овде се спомнуваат гледиштата на претставниците на Лајпцишката школа, на функционалистички ориентираните теории, на translation studies и други теоретичари на 20-тиот век. Потоа се наведуваат можните еквивалентни врски (целосна еквиваленција, делумна еквиваленција и отсуство на еквиваленција) меѓу лексичките средства од различни јазици.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Darinka Marolova
Date Deposited: 20 Oct 2014 09:40
Last Modified: 20 Oct 2014 09:40
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11153

Actions (login required)

View Item View Item