Клиничка презентација на цистична фиброза

Dimitrovska Ivanova, Marija and Karakolevska Ilova, Marija and Dimitrovska, Ljupka (2012) Клиничка презентација на цистична фиброза. Medicus, informativen glasnik na javnoto zdravstvo - Stip, 6 (15). pp. 15-16. ISSN 1857-5994

[img]
Preview
Text
sodrzina septemvri 2012.pdf

Download (1184Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Naslovna medikus septemvri 2012.pdf

Download (2061Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Клиничка презентација на ЦФ 2 septemvri 2012.pdf

Download (1397Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Клиничка презентација на ЦФ 1 septemvri 2012.pdf

Download (1481Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Cisticna fibroza za Medicus.pdf

Download (331Kb) | Preview

Abstract

Клиничката презентација на цистичната фиброза зависи од возраста: Кај новородено може да се манифестира како Меконијален илеус, Ненонатална холестатска жолтица, Ненапредување, Хронична дијареа, Бронхиолит, Респираторен дистрес Кај доенче може да се манифестира како Ненапредување, Потхранетост, Стеатореа, Хронична дијареа, Абдоминална дистензија, Едемна малнутриција, Хипопротеинемија, Анемија, Витамин-дефицитарни состојби, Хипонатриемиска дехидрација, Метаболна алкалоза, Хронична кашлица, Бронхит, Бронхиолит, Пневмонија. Во детството може да се манифестира како Рекурентни/хронични белодробни инфекции, Хроничен синуситис, Рекурентни назални полипи, Малнутриција, Дефицит на липосолубилни витамини, Дистален интестинален опструктивен синдром – DIOS, Ректален пролапс, Панкреатитис, Портална хипертензија. Во адолесценцијата и адултниот период може да се манифестира како Рекурентни/хронични белодробни инфекции со последични деформитети на градниот кош, Пулмонално срце, Дистален интестинален опструктивен синдром – DIOS, Шеќерна болест, Задоцнет пубертет, Стерилитет кај мажите, Остеопороза

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Marija Dimitrovska
Date Deposited: 22 Sep 2014 12:05
Last Modified: 07 Aug 2015 08:06
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10990

Actions (login required)

View Item View Item