Неофолклорните толкувања на жанрот соната и сонатина во областа на камерното дуо

Trajkova, Nevenka (2011) Неофолклорните толкувања на жанрот соната и сонатина во областа на камерното дуо. Музика, 14 (17). pp. 29-42. ISSN 1409-6579

[img]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_nevenka.trajkova_Desktop_17 Muzika.pdf

Download (1925Kb) | Preview
Official URL: http://issuu.com/composers-socom/docs/muzika17.pdf...

Abstract

Интерпретацијата и комплементарноста како проблем во ансамбловото музицирање (на солистички инструмент со придружба на пијано), поставени од композторските принципи и карактеристики на современите македонски композитори. - Тенденции во современата македонска музика – општ преглед врз развивањето на камерноинструменталните жанрови. - Идејата за метроритмичната комплементарност и синхронот како аспекти на интерпретацијата - Соодносот на солоинструмент-пијано како проблем на мелодиката и метроритмичната соработка на двата инструмента Развојот на камерни и инструментални жанрови е еден од основните феномени, кога станува збор за еволуција во одредена национална култура. Во тој смисол тенденциите - како во македонската, бугарската, српската, словенската, грчката музика се неповторливи. Премногу важен е контекстот на ХХ век, во кој се наметнуваат можните влијанија на одредени традиции: на рецепцијата на германската и австриска инструментална и професионална парадигма на музичката култура или на француската композиторска школа, исто така и влијанијата од руската или на некои централни трендови. ХХ век предизвикува различни видови "модернизам во уметноста“ (експресионизам, 12тонови школи(додекафонија), Надреализам и др); во исто време фолклорната уметност и разбирањето за национален музички јазик е меѓу централните позиции, кои во 30-те години се етаблирани од автори како Барток, Кодај , Стравински, Мартину. Употребата на комплементарноста во хомофоните творби или барем нејзиното спонтано учество, како и самата интерпретацијата, синхронот и се друго се проблеми, скоро целосно пренебрегнати од теоријата .

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Nevenka Dukovska
Date Deposited: 25 Aug 2014 13:10
Last Modified: 25 Aug 2014 13:10
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10733

Actions (login required)

View Item View Item