Деконструкција на ликот

Mladenoski, Ranko (2014) Деконструкција на ликот. Македонска реч, Скопје. ISBN 978-608-225-097-7

[img]
Preview
Text
Ranko Mladenoski Dekonstrukcija na likot.pdf

Download (315Kb) | Preview

Abstract

Оваа книга претставува адаптирана верзија за публикување на магистерскиот труд што беше одбранет во 2005 година на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје под менторство на професорот Венко Андоновски и пред тричлената Комисија во состав проф. д-р Атанас Вангелов, проф. д-р Весна Мојсова–Чепишевска и проф. д-р Венко Андоновски. Насловот на темата за магистерскиот труд беше „Семантичка дезинтеграција и морална деградација на ликот во прозата на Димитар Солев и Драги Михајловски“, а сега се објавува под модифицираниот наслов „Деконструкција на ликот“. Книгата „Деконструкција на ликот“ содржи четири поглавја: „Теорија“, „Емпирија“, „Апликации“ и „Прилози“. Во делот „Теорија“ се елаборираат суштинските специфики на книжевниот лик како знак (семема) и како еден од базните наративни елементи при што се разработуваат наративните техники за интегрирање и дезинтегрирање на ликот како и неговите социолошки и психолошки аспекти. Во вториот дел со наслов „Емпирија“ е извршен панорамски преглед на македонската книжевно-критичка мисла во врска со ликот во прозата на Димитар Солев и Драги Михајловски. Во третиот дел („Апликации“) веќе се разработуваат конкретните манифестации на семантичка дезинтеграција и морална деградација (односно деконструкција) на ликот во прозните книжевно-уметнички дела на Димитар Солев и Драги Михајловски при што се сублимираат идентичните и различните наративни стратегии кај двајцата македонски автори. Во четвртиот дел од книгата, односно во „Прилози“, се дадени рецензиите за оваа книга од проф. д-р Весна Мојсова–Чепишевска и проф. д-р Венко Андоновски, како и „Библиографија“, „Индекс на имиња“ и „Белешка за авторот“.

Item Type: Book
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 21 Aug 2014 07:44
Last Modified: 21 Aug 2014 07:44
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10669

Actions (login required)

View Item View Item