Вегетативно размножување кај некои растителни видови во in vitro услови

Koleva Gudeva, Liljana (2007) Вегетативно размножување кај некои растителни видови во in vitro услови. Годишен Зборник 2007 - Yearbook. ISSN 1409-987X

[img] Text
2007_2_Vegetativno rzmnozuvanje_UGD_Zbornik.pdf

Download (1491Kb)

Abstract

Денес, во почетокот на XXI век, студиите за вегетивното размножување на растенијата во in vitro услови се наоѓаат во фокусот на истражувањата од областа на растителната филозофија и биохемија. Примената на методот на изолирани растителни клетки и ткива во in vitro услови има посебно значење во истражувањата за вегетивното размножување (микропропагација) на растенијата. Всушност со клонираното размножување на растенијата во in vitro услови се овозможува скратување на процесот на селекција, генетска стабилност на постоечкиот генофит, како и производство на здрав безвирусен растителен материјал за садење. Во овој труд е даден преглед на експерименталните резултати од способноста за микропропагација во in vitro услови на повече растителни видови, од различни изолирани почетни експлатанти на различни хормонални подлоги изведувани ви лабораторијата на биотехнологија на Институтот за Земјоделство- при Универзитетот „Гоце Делчев“ Штип.

Item Type: Article
Subjects: Agricultural Sciences > Agricultural biotechnology
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Liljana Koleva Gudeva
Date Deposited: 16 Nov 2012 14:39
Last Modified: 10 Jun 2013 09:47
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1063

Actions (login required)

View Item View Item