Услови и постапка за полноважност на брак според измените на Законот за семејство од 2010 година

Marolov, Dejan (2012) Услови и постапка за полноважност на брак според измените на Законот за семејство од 2010 година. Стручното списание Правник.

This is the latest version of this item.

[img] Text
Pravnik.docx

Download (37Kb)

Abstract

Овој труд ги обработува членовите од Закон за Семејство на РМ во делот за условите за склучување и полноважност на брак како и самата постапка за склучување на брак и нивните измени и доплнувања. Станува збор за членовите 15-22 (услови за склучување и полноважност на брак) и членовите 23-30 од постапка за склучување на брак). За разлика од поранешната практитка на третирање на оваа правна проблематика со посебен Закон како што тоа беше случај со Законот за Брак на Социјалистичка Република Македонија,оваа правна проблематика денес е инкорпорирана во Закон за Семејство на РМ и моментално не постои посебен Закон за Брак.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Dejan Marolov
Date Deposited: 16 Nov 2012 12:40
Last Modified: 19 Dec 2012 12:55
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1045

Available Versions of this Item

  • Услови и постапка за полноважност на брак според измените на Законот за семејство од 2010 година. (deposited 16 Nov 2012 12:40) [Currently Displayed]

Actions (login required)

View Item View Item