Технологии комбинованих циклуса за интегровање гасификације термоенергетских постојења у функции заштите животне средине

Sovreski, Zlatko and Simeonov, Simeon and Mitev, Trajce and Pop-Andonov, Goran and Dzidrov, Misko (2014) Технологии комбинованих циклуса за интегровање гасификације термоенергетских постојења у функции заштите животне средине. Odrzlivi razvoj grada Pozarevca i energetskog kompleksa Kostolac - Zbornik Radova, 2014 (279). pp. 153-159. ISSN 978-86-912927-3-7

[img] Text
Trud 1-SRB 2014-Kostolac-IGCC.doc

Download (10Mb)

Abstract

Технологиите за комбиниран циклус за интегрирана гасификација (IGCC – Integrated Gas Combustion Cycle) се исклучително важни за светскиот енергетски пазар, каде економски прифатливите понуди ги вклучуваат тешките горива и јагленот како најдобрите алтернативи. Оваа технологија се применува за производство на економски прифатлива електрична енергија, во согласност со еколошките регулативи т.е заштитата на животната средина, со користење на гасификатор за претворање на јагленот и останатите јаглеродни горива во синтетички гас - СИНГАС.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Mechanical engineering
Divisions: Faculty of Mechanical Engineering
Depositing User: Zlatko Sovreski
Date Deposited: 04 Jul 2014 10:07
Last Modified: 04 Jul 2014 10:07
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10425

Actions (login required)

View Item View Item