Концертен настап со програма 1. Cherokee - Ray Noble (1938) 2. Groovin' High Dizzy - Gillespie Sextet (1945) 3. My Favorite Things - Richard Rodgers (1959) 4. Mr pc - John Coltrane (1960) 5. Impressions - John Coltrane (1961) 6. Watermelon Man - Herbie Hancock (1962) 7. The Sidewinder Lee Morgan (1964) 8. Cantaloupe Island - Herbie Hancock (1964)

Stevkovski, Goce (2013) Концертен настап со програма 1. Cherokee - Ray Noble (1938) 2. Groovin' High Dizzy - Gillespie Sextet (1945) 3. My Favorite Things - Richard Rodgers (1959) 4. Mr pc - John Coltrane (1960) 5. Impressions - John Coltrane (1961) 6. Watermelon Man - Herbie Hancock (1962) 7. The Sidewinder Lee Morgan (1964) 8. Cantaloupe Island - Herbie Hancock (1964). Masters thesis, Goce Delcev University, Stip.

[img]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_katerina.hadzivasile_Desktop_lektoriran magisterski trud Goce S..pdf

Download (2369Kb) | Preview

Abstract

Во рамки на детерминирање на развојот на правците на џезот несомнено е влијанието на поединците како: Дизи Гилеспи, Херби Хенкок, Ли Морган, Чарли Паркер, Мајлс Дејвис, Џон Колтрејн и др. Предмет на овој магистерски труд е џез концерт, каде што се прикажува нивното влијание. Изборот на композициите претставува поглед кон сопствените музичко-естетски потреби. Овие џез композиции се плод на музичка анализа, каде што одредени мелoдии, хармонии и ритмички структури имаат сами по себе сличност и претставуваат фузија на слики и концепти. Овој концепт дава можност музичарот-инструменталист да ја презентира својата умешност, креација, способност и на сопствен начин да остави свој личен печат врз изведбата на композицијата. Целта на овој труд е да го прикажат развојот, творештвото и влијанието на овие композитори во одредени правци и стилови на џез музиката. Спроведеното истражување претставува студија на случај за испитување на влијанието на овие композитори во одредени правци и стилови на џез музиката. Истражувањето и анализата покажаа дека постои влијание на овие композитори во одредени правци и стилови на џез музиката. Клучни зборови: џез, композитори, музика.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Katerina Hadzi-Vasileva
Date Deposited: 02 Jul 2014 08:10
Last Modified: 02 Jul 2014 08:10
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10349

Actions (login required)

View Item View Item