Турцизмите како јазична и културна нишка при превод на литературни текстови од турски на македонски јазик

Leontik, Marija (2012) Турцизмите како јазична и културна нишка при превод на литературни текстови од турски на македонски јазик. In: Меѓународна научна конференција на тема „Јазични и културни проникнувања низ преведувањето и толкувањето“, 27 Sept 2012, Филолошки факултет „Блаже Конески“ - Скопје. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
2012-ПИТ-КОНФЕРЕНЦИЈА.pdf

Download (1691Kb) | Preview

Abstract

Апстракт: Многу преведувачи при превод на литературни текстови од странски јазик на македонски јазик се соочуваат со проблемот безеквивалентна лексика како резултат на одредени историски услови и културолошки фактори. Преведувачот од турски на македонски јазик има среќа бидејќи благодарение на турцизмите кои се создале како резултат на јазичните и културните проникнувања меѓу турскиот и македонскиот јазик и турската и македонската култура, главно се соочува со еквивалентна лексика, а многу малку бара решенија за безеквивалентната лексика. Тоа од една страна го олеснува преводот на лексички план и го прави автентичен, но од друга страна претставува мост кој ги поврзува турскиот и македонскиот јазик и турската и македонската култура. Клучни зборови: турски јазик, македонски јазик, турцизми, еквивалентна лексика.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Leontik
Date Deposited: 28 Apr 2014 09:50
Last Modified: 28 Apr 2014 09:50
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9825

Actions (login required)

View Item View Item