Штипско културно лето: Поетски настап на Марија Емилија Кукубајска

Kukubajska, Marija Emilija (2012) Штипско културно лето: Поетски настап на Марија Емилија Кукубајска. In: Штипско културно лето 2012, 28 јуни, 2012, НУЦК „Ацо Шопов“ - фоаје.

[img] Text
ШТИПСКО КУЛТУРНО ЛЕТО.docx

Download (276Kb)

Abstract

Не заборавај си дом, твојот сладок дом, сала на славата Бог е со тебе, Охридe, Ох ... ослободи се од крадци на историјата од сите страни и сезони. Света должност тие е тоа секојдневно. Височини од истории на културата, на агрикултурата ... растат во твоите црковни ѕидини, во книгите на светиот Климент... Низ милениуми умови граделе с-цени за сјајна духовност, за најстари фонтани на словата, за најнови бродови на брзината, за културни натпревари... да подигаат, да слават откритија, и иднина да ти спасат закопана во твоето насилно сокриено минато. Број си ги благосл овите, да собираш што е твое: Божјите благослови за славење на К-Одот на родот твој. Во крв, пот и солзи, те слушам – плачеш во салата на Мудроста, Св. Софија, благодариш за силата да се спротивставуваш на наметнат страв од насилни непријатели: Помогнете чесни раце и срца на уметноста, златни стрели да ископаме, лагите да ги одмаскираме, да ги испокинеме по-грешните врски и заговори на народите-непријатели. Над гробовите ископани од “најдобри непријатели и најлоши пријатели”, на прозорец на времето, на чардаци отворено да составуваме нови песни на Мир низ Мудрост, Сила низ Мир на срцето, на Уметноста. (He-Art, Art).

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Kukubajska
Date Deposited: 23 Apr 2014 09:32
Last Modified: 23 Apr 2014 09:32
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9772

Actions (login required)

View Item View Item