Книжевно-културолошки размислувања на д-р Марија Емилија Кукубајска, со читање на нејзина поезија

Kukubajska, Marija Emilija (2012) Книжевно-културолошки размислувања на д-р Марија Емилија Кукубајска, со читање на нејзина поезија. Сателитска ТВ програма: Порта.

[img]
Preview
Text
САТЕЛИТСКА ТВ ПРОГРАМА.pdf

Download (399Kb) | Preview

Abstract

Идејата за потреба од единство и свест за национално обединување на македонскиот народ – е и историска и современа. Таа идеја ги води нашите македонски предци, лидери, борци низ сите вековни процеси и организирања за национално ослободување, човекови права и просперитет на македонската земја, која е и балканска и европска земја. Уште од пред нашата ера, низ средните векови, и низ последните два века на државотворност низ Европа и светот, таа идеја за единство и на македонците беше колку атакувана и парализирана уште повеќе и реална и одржлива до сега: (без национализам како кај други соседни земји). Таа идеја е и мултикултурна во своите балкански етнички мешавини колку е и без верски и национален шовинизам (за што е пример и првиот и вториот Илинден).

Item Type: Other
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Kukubajska
Date Deposited: 23 Apr 2014 07:48
Last Modified: 04 Aug 2015 13:47
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9769

Actions (login required)

View Item View Item