Доминантен е опасниот модел на „попустливо воспитание“

Barbareev, Kiril (2014) Доминантен е опасниот модел на „попустливо воспитание“. Утрински весник, Скопје.

[img] Text
Попустливо воспитание - Утрински весник.docx

Download (45Kb)
Official URL: http://www.utrinski.mk/?ItemID=0C6C15E458BB8448A77...

Abstract

Родителите денес се чувствуваат немоќни во решавањето на проблемите со децата. Се појавува т.н. синдром на немоќност. Немоќта се јавува кога не можеме да воспоставиме хиерархија. Кога детето почнува да „става ред“. Тоа се случува кога премногу попуштаме. Многу родители имаат чувство на вина поставувајќи си го прашањето „Каде згрешив во воспитанието?“. Всушност, проблемот се појавува поради доминантниот модел на попустливо воспитание. Тоа е начин на воспитание во кое се исполнуваат желбите на децата, децата се презаштитуваат, не добиваат никакви обврски, доминира моделот на позитивно условување (ако јадеш, ќе ти купам..., итн.). Тоа се доминантни начини на воспитание кои се опасни за развојот на децата.

Item Type: Other
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Kiril Barbareev
Date Deposited: 23 Apr 2014 07:42
Last Modified: 23 Apr 2014 07:42
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9767

Actions (login required)

View Item View Item