Книжевноста, културата, науката и религијата за поимање на конечноста и вечноста

Kukubajska, Marija Emilija (2012) Книжевноста, културата, науката и религијата за поимање на конечноста и вечноста. Годишен зборник 2012 - Филолошки факултет, 3 (3). ISSN 1857-7059

[img] Text
УГД ЗБОРНИК 2012.doc

Download (88Kb)
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/YFP/article/view/71...

Abstract

Историско, и предисториско, е прашањето дали смртта е дел од продолжението на постоењето во бесконечноста, вечноста, дали сме, ние смртните, дел од креацијата на Креаторот, односно “Дали Господ е во нашите гени” во потрагата по вечноста. Последната формулација е прашање кое го сочинува насловот на современата студија на американскиот научен аналитичар Џефри Клугер, објавена во “Тајм” магазинот (Kluger, 2004). Неговата формално секуларно научна студијата е од интерес и на тезата за смртта и животот после неа, бидејки аналитичкиот светоглед во ова истражување споредува атеистички со политеистички, монотеистички и христијански толкувања на смртта и вечноста во народната литература и свест, и бидејќи никоја од овие дистинкции на иста тема немаат исклучива привилегија на познавање на тајната на постоењето преку било која научна дисциплина, од народната книжевност, филозофија, социологија до бесконечно генерираните интердисциплинарни студии за човекот.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Kukubajska
Date Deposited: 14 Apr 2014 09:38
Last Modified: 14 Apr 2014 09:38
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9748

Actions (login required)

View Item View Item