Компаративни истражувања 1. Културна, етничка и религиозна генеалогија на хазарите во руските и околни територии и 2. Христијанска мисија на св. Кирил меѓу Хазарите

Kukubajska, Marija Emilija (2012) Компаративни истражувања 1. Културна, етничка и религиозна генеалогија на хазарите во руските и околни територии и 2. Христијанска мисија на св. Кирил меѓу Хазарите. In: Петта меѓународна научна конференција: Руско-македонски јазични, литературни и културни врски, 17-19 June 2012, Ohrid, Macedonia.

[img]
Preview
Text (Зборник од УКИМ конференција)
MAK-RUS ZBORNIK KOMPLET.pdf - Published Version

Download (16Mb) | Preview
[img]
Preview
Text
Уредништво содржина предговор.pdf

Download (380Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
РУСКО-МАКЕДОНСКА КОНФЕРЕНЦИЈА - ОХРИД - 2012.pdf

Download (771Kb) | Preview

Abstract

Меѓу муслиманските и еврејските сегменти, мнозинство од Хазарската популација на територијата на јужна Русија, Украина и околните региони, прифатиле членство во Источно Словенската Црква преку просветителската мисија на Св.Кирил. Благородништвото (малцинство меѓу Хазарите) останало верно на претходно прифатениот Јудаизам и тој сегмент мигрирал кон Запад, приспојувајки се со сродна популација во Европа. Анализирани се различни хипотези и теории за потеклото и природата на Хазарите, во потрага по идентитетот на културите, расите јазиците на оној сегмент кој го прифатил Христијанството и Јудаизмот во Русија за време на Хазарската мисија на Св Кирил. Дадени се примери од духовните идеи на Св. Кирил применети во интер-културното разбирање, меѓусебното прифаќање и во расното, етничко и религиозно менаџирање на кризи меѓу Хазарите. Се анализира социјалната, културна и религиозна историја во контекст на последната вера, Хриситијанството, воведенро во 9от век меѓу Хазарите, преку образовната и книжевна мисија на светите странци од Балканот, браќата од македонскиот град Солун, патроните на Европа, Светителот Кирил и неговиот брат Методиј. Клучни зборови: генеалогија, диверзитет во култура, раса, религија, менаџмент на кризи

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Kukubajska
Date Deposited: 20 Jan 2015 14:06
Last Modified: 04 Aug 2015 13:49
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9747

Actions (login required)

View Item View Item