Марија Монтесори (Maria Montessori) (1870-1952)

Barbareev, Kiril (2011) Марија Монтесори (Maria Montessori) (1870-1952). [Audio]

[img] Audio
Марија Монтесори_1204.mp3

Download (17Mb)

Abstract

Радио емисија „Бисери на науката“ на УГД-ФМ. Емисија посветена на науката и врвните научници. Марија Монтесори (Maria Montessori) (1870-1952) Монтесори воведува нови педагошки принципи знаејќи дека постојат посебно – чувствителни степени во животот на детето. Првите три години од животот Монтесори ги смета за „чувствителен степен за развој на говорот“. Детето е во фаза кога неговиот „дух впива сé“, детето го учи мајчиниот јазик и може целосно да го совлада. За да се процени целосно – целосното совладување, мора да знае околу 2000 зборови, за да може да разбира и зборува. Со тоа детето може да разбира 95% од вообичаените, секојдневни разговори.

Item Type: Audio
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Kiril Barbareev
Date Deposited: 10 Apr 2014 07:29
Last Modified: 10 Apr 2014 07:29
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9741

Actions (login required)

View Item View Item