Соединувања и преземања (М & A) и улогата на инвестициските банки во овие процеси

Davcev, Ljupco and Jovanov, Tamara (2012) Соединувања и преземања (М & A) и улогата на инвестициските банки во овие процеси. Yearbook, Faculty of Economics, Goce Delcev University - Stip, 4 (4). pp. 109-119. ISSN 1857- 7628

[img]
Preview
Text
Zbornik_ekonomski 2012.pdf

Download (1659Kb) | Preview

Abstract

Економската теорија наведува многу можни причини за случувањата поврзани со процесите на соединувања и преземања (mergers&acquisitions). Една мотивација, која често се наведува, е создавањето на вредност преку синергија. Понекогаш соединувања и преземања (М &A) се случуваат затоа што компаниите сакаат да ја зголемат својата пазарна моќ. Во многу случаи менаџерите преземаат трансакции за соединувања и преземања кои ќе им послужат како на менаџерите, така и на компаниите, да се создаде поголема компанија. Постојат две конзистентни емпириски особини на активностите поврзани со соединувањата и преземањата: се јавува во периоди и се случуваат во иста индустрија. Овие карактеристики укажуваат на тоа дека соединувања и преземања (М &A) се случуваат како реакција на неочекувани шокови во структурата на индустријата. Овде како примери може да се наведат технолошките иновации, неискористените капацитети и соодветната потреба за консолидација или дерегулација. На пример, дерегулацијата е клучниот фактор кој дава објаснување на бранувањата кои се случуваат во 90-тите години на минатиот век во банкарската и телекомуникациската индустрија. Друго можно објаснување за соединувањата и преземањата (М&A) се базира врз идејата на информативната каскада: за трансакциите за соединувања и преземања (М &A) се информираат агенти, кои во слични околности сакаат да ја достиганат профитабилноста со слични активности. Како резултат на тоа што во еден момент се јавува првата трансакција во индустријата, веројатноста за појава на други слични договори и трансакции се зголемува. Активностите за соединување и преземање може да се анализираат од неколку различни перспективи (стратешки, финансиски, сметководствени, правни итн.) синергија, договори за соединување и купопродажба, процес на продажба, доверливо информативен меморандум.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: синергија, договори за соединување и купопродажба, процес на продажба, доверливо информативен меморандум.
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Tamara Jovanov
Date Deposited: 08 Apr 2014 09:09
Last Modified: 14 Aug 2018 10:23
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9717

Actions (login required)

View Item View Item