Штип од 1900-1912 година

Cackov, Oliver (2014) Штип од 1900-1912 година. Организација на резервните офицери на Република Македонија - ОРОРМ, Штип. ISBN 978-9989-2112-2-5

[img]
Preview
Text
штип од 1900-1912 година.pdf

Download (1081Kb) | Preview

Abstract

Периодот од 1900 до 1912 година се совпаѓа со последните години од турското владеење во Македонија. Во тоа време Штип бил со сите карактеристики на еден исламски град. Сликата на Штип до 1912 година сосема ќе ја променат Балканските војни, кога всушност започнува новата историја на овој град. Целта на оваа книга е токму тоа да го задржи во сеќавање периодот кој неповратно заминал во историјата. Но, трагата на тогашното живеење сепак оставила белзи во секојдневното живеење на штипјани.Во неколку поглавја целосно се отсликува стилот на живеење, административното уредување, револуционерните, демографските, просветно-духовните и воено-политичките настани. Периодот што го обработува книгата е плод на повеќе годишно истражување на архивска, библиографска и фото документација со која веродостојно се прикажува целокупниот амбиент во кој се живеело во Штип.

Item Type: Book
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Oliver Cackov
Date Deposited: 04 Apr 2014 14:17
Last Modified: 04 Aug 2015 09:43
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9700

Actions (login required)

View Item View Item