Чангулово

Janevski, Vladimir and Cicakovski, Timko (2013) Чангулово. [Video] (In Press)

[img] Video
Ansambl MAKEDONIJA - Cangulovo.mp4

Download (36Mb)

Abstract

Сценската адаптација Чангулово е машко соборско оро од етничкиот предел Малешево. Се иведува на музичките инструменти зурли и тапани. Во минатото ова оро особено било ценето кај месното население, само поради фактот дека можеле да го изведуваат талентирани и ценети играорци. Орото во почетокот има бавно темпо кое има градација и кулминира со забрзани и сложени играорни стапки. Премиерно орото е изведено во МОБ - Скопје.

Item Type: Video
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Vladimir Janevski
Date Deposited: 31 Mar 2014 12:38
Last Modified: 31 Mar 2014 12:38
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9645

Actions (login required)

View Item View Item