Ораовички собор

Janevski, Vladimir and Cicakovski, Timko (2013) Ораовички собор. [Video] (In Press)

[img] Video
Ansambl MAKEDONIJA - Oraovicki sabor.mp4

Download (113Mb)

Abstract

Сценската адаптација Ораовички собор е насловена според селото Ораовица кое се наога во етничкиот предел Радовичко Поле. Во ова село во средината на 20 век доаѓа до промена на населението, некогашното Турско население се иселува а голем број на население доаѓа од соседниот етнички предел Радовишки Шоплук, но исто така голем број на население доаѓа од селото Смиљанци кое според етнокултурните карактреистики спаѓа во пределот Малешевија. Сите овие раздвижување придонесуваат да се појават разлики во етнокултурното живеење но исто така да се појават и разлики во музичката култура. Најдрастична компонета станува лимитрофноста во говорот песните, ората и народните инструменти. Во сценската адаптација Ораовички собор токму се прикажани разликите и сличностите, исто така и ривалството во народната традиција. Сценската адаптација за прв пат е изведена во МОБ - Скопје.

Item Type: Video
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Vladimir Janevski
Date Deposited: 31 Mar 2014 12:36
Last Modified: 31 Mar 2014 12:36
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9644

Actions (login required)

View Item View Item