Каршијак

Janevski, Vladimir and Cicakovski, Timko (2013) Каршијак. [Video] (In Press)

[img] Video
Ansambl MAKEDONIJA - Karsijak.mp4

Download (100Mb)

Abstract

Во сценската адаптација Каршијак, прикажани се ората, песните, народните инструменти и народните носии од петничкиот предел Скопска Блатија. Каршијак е подпредел во Скопска Блатија во кој живеат Македонци, Македонци музслимани и Албанци. Карактеристични за ово предел се ората Потрчано, Баба Гурга, Црногорка, кој биле соборски ора до средината на 20 век а денес се реликт кај малубројно повозрасно население од овој предел. Премиерно сценската адаптација е изведена во МОБ - Скопје.

Item Type: Video
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Vladimir Janevski
Date Deposited: 31 Mar 2014 12:34
Last Modified: 31 Mar 2014 12:34
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9643

Actions (login required)

View Item View Item