Пустец

Janevski, Vladimir and Cicakovski, Timko (2013) Пустец. [Video] (In Press)

[img] Video
Ansambl MAKEDONIJA - Pustec.mp4

Download (63Mb)

Abstract

Во сценската адаптација Пустец прикажана е традиционалната култура на етничкиот предел Долна Преспа. Овој предел територијално е подделен на три дела поточно на три држави, Македонија, Грција и Албанија. Во пределот Долна Преспа живеат Македонци со свои етнокултурни белези. Во сценската адаптација прикажан е дијалектот, песните, ората, музичката придружба како и народната носија. Сценста адаптација премиерно е изведена во МОБ - Скопје.

Item Type: Video
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Vladimir Janevski
Date Deposited: 31 Mar 2014 12:33
Last Modified: 31 Mar 2014 12:33
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9642

Actions (login required)

View Item View Item