Орската традиција во село Врбјани – Прилепско поле

Marinoska, Frosina (2012) Орската традиција во село Врбјани – Прилепско поле. Зборник на трудови, Факултет за музичка уметност, 3 (3). pp. 187-194. ISSN 1857-8659

[img]
Preview
Text
634-1241-2-PB.pdf

Download (507Kb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/YFMA/article/view/6...

Abstract

Ората што се забележани од теренските истражувања во селото Врбјани, и кои сè уште се присутни се доказ за богатата орска традиција во Прилепско Поле. Како дел од културното духовно обележје на еден народ, ората заслужуваат посебно внимание кое ќе придонесе за развој на етнокореологијата во Р. Македонија. Единствен извор за добивање информации за ората од Прилепско Поле е видео снимката на браќата Манаки направена во 1905 година. Тие преку примена на визуелниот метод ни даваат слика за изгледот на ората во Прилепско-Битолско Поле за време на соборите.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Mirjana Kocaleva
Date Deposited: 19 Mar 2014 15:09
Last Modified: 19 Mar 2014 15:09
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9546

Actions (login required)

View Item View Item