Ороводните песни и нивната територијална дистрибуција во македонското традиционално обредно-пејачко изразување

Velickovska, Rodna (2012) Ороводните песни и нивната територијална дистрибуција во македонското традиционално обредно-пејачко изразување. Зборник на трудови, Факултет за музичка уметност, 3 (3). pp. 167-186. ISSN 1857-8659

[img]
Preview
Text
633-1242-2-PB.pdf

Download (434Kb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/YFMA/article/view/6...

Abstract

Ороводните песни се посебен вид на магиски практики во кои во основата стои образец на организирано движење (Народное музыкальное творчество 2005: 110). Македонските ороводни песни во животот на традиционалната селска заедница се тесно поврзани со особеностите на локалните системи на народната обредно-пеачка култура. Пеењето на оро е групно кое одговара на колективниот почеток на традиционалните танци. Нивните основни генетски функции се јавуваат условени од музичкиот ритам и моториката на кореографските движења, а определувањето на кореографската композиција е прицврстена за кореографскиот напев кој никогаш не се менува.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Mirjana Kocaleva
Date Deposited: 19 Mar 2014 15:09
Last Modified: 19 Mar 2014 15:09
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9545

Actions (login required)

View Item View Item