Ќемене, гусла, гусле, ќемане, г’дулка

Angelov, Goranco (2013) Ќемене, гусла, гусле, ќемане, г’дулка. In: Славишки зборник. ЛУ Градски Музеј – Крива паланка, Крива Паланка, pp. 157-168.

[img]
Preview
Image
Kriva Palanka 2014 - Copy (2).tiff

Download (206Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Горанчо Ангелов - „ЌЕМЕНЕ, ГУСЛА, ГУСЛЕ, ЌЕМАНЕ, Г’ДУЛКА“.pdf

Download (1311Kb) | Preview
Official URL: http://eprints.ugd.edu.mk/8720/1/Kriva%20Palanka%2...

Abstract

Музичките инструменти и народните песни, како наше културно и материјално богатство, се она што не познава административни граници и културни разлики. Музичките инструменти се среќаваат сé до онаму до каде може да достигне нивиот мизолвучен тон. Опстанокот на одредени инструменти и песни, покрај географската положба и конфигурација, зависи и од прифаќањето од локалното население, нивното применување и пренесување на идните генерации Музичкиот инструмент ќемене (гусле) се употебувал и сеуште се употребува во некои Балкански земји. Она што го прави обединител на две култури со мошне слични или исти традиции е неговата употреба во Р. Македонија и во Р. Бугарија. Застепено е претежно во северо-источниот дел на Р.Македонија и од другата страна на границата, во пределите на југозападна Бугарија што само ја зацврстува неговата улога на обединител на народите кои живеат во овие држави. Според изнесеното, заклучуваме дека овој музички инструмент претставува синоним за традиционалната музика и песна за двата народа кои живеат во овие соседни земји а треба да допринесе и во обединување на идните поколенија.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: традиција, музика, музички инструменти, ќемене, гусла, г’дулка.
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Goranco Angelov
Date Deposited: 19 Mar 2014 10:48
Last Modified: 19 Mar 2014 10:48
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9510

Actions (login required)

View Item View Item