Предучилишното воспитание и образование - состојби и предизвици

Jovanova-Mitkovska, Snezana (2013) Предучилишното воспитание и образование - состојби и предизвици. In: Прва меѓународна конференција „Социо – културните проблеми и современи предизвици“, 18-19 Oct 2013, Државен универзитет во Тетово, Филозофски факултет. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
PREDUCULISNOTO VOSPITANIE I OBRAZOVANIE-SOSTOJBI I PREDIZVICI.pdf

Download (1101Kb) | Preview

Abstract

Како клучна, посебно значајна алка во системот на воспитание и образование, која треба да е основата за постигнување на квалитет во образованието на современиот човек, пред предучилишниот воспитно-образовен систем се поставуваат бројни дилеми и проблеми како: Kаква е и на што треба да се заснована добрата програма за рано учење и развој; Дали наставниците, воспитувачите се „најдобрите“ професионалци? Дали детето е актер на сопствениот развој? Каква е и каква треба да биде средината за учење и развој? Каква е и која е улогата на родителите?, Каков е начинот на евалуaција? Каков професионален развој на воспитувачите им е потребен?.. Токму, во овој труд се обидовме да одговориме на овие и други прашања поврзани со предучилишното воспитание и образование.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Snezana Jovanova
Date Deposited: 25 Feb 2014 14:51
Last Modified: 07 Aug 2015 09:40
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9327

Actions (login required)

View Item View Item