За потребата од ревидирање на Инкотермс правилата

Tusevska, Borka (2014) За потребата од ревидирање на Инкотермс правилата. Стручно списание: Правник (262). pp. 43-50. ISSN 1409-5238

[img] Text
За потребата од ревидирање на Инкотермс правилата.docx

Download (14Kb)
Official URL: http://www.mla.org.mk/webcontent/file_library/sodr...

Abstract

Апстракт: Независно од бројните и разновидни промени кои што ја зафатија меѓународната размена на стоки, останува констатацијата дека Инкотермс правилата претставуваат најкорисната алатка за меѓународната трговија. Во услови на масовен и брз промет, експлоатација на нови методи и техники на трансфер на стоки, целосно изедначување на полноважноста на хартиената и електронската документација, ICC будно ја следи практиката, и vice versa, моќните субјекти во трговијата прават континуиран притисок за адаптација на правилата на настанатите промени и потреби. Инкотермс правилата не се уредени во ниту една конвенција, тие се резултат на практиката, практиката ги создава, практиката ги користи, и практиката ќе ја ревидира наредната верзија на Инкотермс.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Borka Tusevska
Date Deposited: 24 Feb 2014 12:02
Last Modified: 24 Feb 2014 12:02
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9305

Actions (login required)

View Item View Item