Лингвистички структурализам

Petkovska, Biljana (2010) Лингвистички структурализам. Годишен зборник 2010 - Филолошки факултет, УГД - Штип, 1 (1). pp. 149-154. ISSN 1857-7059

[img]
Preview
Text
biljana.pdf

Download (413Kb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/YFP/article/view/80...

Abstract

Лингвистиката (jазикословие; лат. lingua, „јазик“) е наука за јазикот со кој комуницираат луѓето, а се смета како дел на семиотиката. Таа го проучува јазикот како средство за комуникација, а во нејзините рамки, одделно се проучуваат јазичните нивоа, нивната интеракција и различните јазични стилови.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Biljana Petkovska
Date Deposited: 13 Feb 2014 13:23
Last Modified: 13 Feb 2014 13:25
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9233

Actions (login required)

View Item View Item