Втор странски јазик во современото образование – аспекти и услови за негово изучување

Dimova, Violeta and Nikolovska, Gordana (2013) Втор странски јазик во современото образование – аспекти и услови за негово изучување. Годишен зборник 2013 - Филолошки факултет, УГД - Штип. ISSN 1857-7059

[img] Text
Труд Виолета Димова 2013 година.doc

Download (67Kb)
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/YFP/article/view/73...

Abstract

Во овој текст се обработува прашањето за учењето втор странски јазик и за аспектите и условите кои произлегуваат од потребата за негово изучување. Денес во училиштата се користат различни методи за изучување на втор странски јазик. Дали се успешни тие методи или не се, зависи пред сè од компетенциите на наставникот, како и од учениците и од нивната ефикасност. За да биде успешен еден час, треба да биде добро испланиран. Исто така, особено важен елемент при изучувањето втор странски јазик е мотивацијата. Секој професор треба да знае како да ги мотивира учениците за да бидат заинтересирани и посебно мотивирани, со оглед на оптовареноста на училишните содржини за учење втор странски јазик. За да постигне успех и да има ефективни резултати, неопходно е претходно да го истражиме нивото на знаење на учениците, во врска со вториот странски јазик.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Violeta Dimova
Date Deposited: 13 Feb 2014 09:38
Last Modified: 13 Feb 2014 13:25
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9229

Actions (login required)

View Item View Item