Корени, Печалбарски мерак

Jovanov, Ilco (2013) Корени, Печалбарски мерак. [Composition]

[img] Audio
03 Track 3.mp3

Download (3422Kb)
[img]
Preview
Text
ilco jovanov koreni.pdf

Download (2151Kb) | Preview

Abstract

Автор на музика и аранжман: Илчо Јованов Со исклучок на бр.6 и10 аранжман: Благоја Дескоски Музиката на овој авторски албум е избор од едно мошне обемно творештво на еден несекојдневен музичар. „Корени“ е приказна за еден вљубеник во хармониката кој сиот свој живот не престанал да создава музика во духот и традицијата на својот народ. После многу напишани композиции, оркестрации и солистички изведби Илчо Јованов ни се претставува со овој компилациски осврт, опус кој започнал да се создава пред три децении. Роден е во Штип во 1962 година. Учествува на многу фестивали и концертира насекаде по светот. Автор е на голем број композиции, аранжмани и оркестрации инспирирани од македонскиот фолклор. За неговиот уметнички придонес доделени му се бројни врвни награди и признанија меѓу кои особено место зазема „Прва хармоника на Југославија“ освоена на престижниот натпревар во Соко Бања (поранешна Југославија) во 1982 година. Дипломирал на Факултетот за музичка уметност во Скопје, магистрирал на Државната музичка академија „Панчо Владигеров'' во Софија а својот докторат од областа на Музичката теорија и педагогија го стекнува на Mеѓународниот Универзитет во Киев, Украина. Професор д-р Илчо Јованов од 2007 година е декан на Факултетот за музичка уметност при Универзитетот ,,Гоце Делчев'' во Штип Република Македонија.

Item Type: Composition
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Sanja Stefanova
Date Deposited: 13 Feb 2014 09:32
Last Modified: 13 Feb 2014 09:32
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9222

Actions (login required)

View Item View Item