Дијагностицирање и превенција на најчестите анемии во источниот регион на Р.Македонија

Velickova, Nevenka and Serbin, Nikoleta and Panova, Gordana and Kamceva, Gordana and Ivanovska, Biljana 1 (2012) Дијагностицирање и превенција на најчестите анемии во источниот регион на Р.Македонија. In: III Конгрес на лекарите по општа медицина на Р. Македонија со меѓународно учество, 26-29 Apr 2012, Охрид, Македонија.

[img]
Preview
Text
11.pdf

Download (1468Kb) | Preview

Abstract

Анемијата е состојба каде циркулирачката маса на крвта не ја задоволува потребата на ткивата за кослород. Според СЗО анемијата се дијагностицира кога вредностите на Н6 се пониски од 130 §/1, за мажи, или под 120 §/1 за жени. Редукцијата на хемоглобин најчесто е следена и со пад на бројот на ертитроцитите и вредностите на хематокритот.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Gordana Panova
Date Deposited: 13 Feb 2014 09:29
Last Modified: 28 Dec 2015 09:18
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9205

Actions (login required)

View Item View Item