Успешен трансфер на поговорките и пословиците од еден во друг јазик

Kuzmanovska, Dragana and Petkovska, Biljana and Nicheva, Vesna (2014) Успешен трансфер на поговорките и пословиците од еден во друг јазик. Годишен зборник 2013 - Филолошки факултет, УГД - Штип. ISSN 1857-7059

[img]
Preview
Text
УСПЕШЕН ТРАНСФЕР НА ПОГОВОРКИТЕ И ПОСЛОВИЦИТЕ ОД ЕДЕН ВО ДРУГ ЈАЗИК.pdf

Download (474Kb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/YFP/article/view/79...

Abstract

По бројните проучување извршени во рамките на лексикологијата, фразеологијата и паремиологијата, се дојде до заклучок дека постоечките навидум тешко преводливи јазични категории, какви што се поговорките и пословиците, се преводливи односно имаат свои еквиваленти дури и во јазиците со различна фразеологија. Успешното трансферирање на ваквите јазични категории секако зависи и од лингво- културниот приод. Во основа лингво- културата ја содржи кумулативната функција на јазикот, во која јазикот служи како складирање и трансфер на објект на колективното искуство, а ваквите јазични категории се манифестираат најјасно во фразеологијата.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Dragana Kuzmanovska
Date Deposited: 11 Feb 2014 08:13
Last Modified: 07 Aug 2015 10:14
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9189

Actions (login required)

View Item View Item