Дифузирање на етиката во литературата и уметноста -Вашингтон, САД, „ОМД“ изложба екологија на душата со Арт-По

Kukubajska, Marija Emilija (2012) Дифузирање на етиката во литературата и уметноста -Вашингтон, САД, „ОМД“ изложба екологија на душата со Арт-По. УКИМ-Скопје.

[img]
Preview
Other ( Presentation on the exhibition "Ecology of the soul" )
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_natalija.popzarieva_Desktop_Marija dokumenti_АМЕРИКАНСКО-МАКЕДОНСКА КОНФЕРЕНЦИЈА, ОХРИД, 2012.pdf

Download (433Kb) | Preview

Abstract

Цел: Иницијативи за американско-македонско културно запознавање. Тема: дифузија на етички вредности преку литература и уметност, сликарство и поезија (Арт-По), Метод: интер-дисциплинарно контрастирање на етички гледишта: традиционални и секуларни. Апликација: книжевно/морални пораки во мини-есеи синхронизирани со идеи во сликарски дела, изложени на 1та Глобална конференција на ОМД, Вашингтон, САД. Доказ: дела создавани/интерпретирани низ концептот “Еологијата на душата“, придонесуваат за повеќе-димензионално разбирање на диверзитетот и за објективна споредба на морални платформи за конструктивна заштита на стандардната, традиционална етика од антагонизирани релативистички, дегенеративни, нетолерантни социо-културни трендови во моралот. Резултати: Интегриран светоглед, со одбрана на трајни морални вредности, може да минимизира деформации предизвикани од радикалниот антагонизам против трајните етички вредности. Заклучок: 1. моралните вредносни системи не можат да бидат отфрлени како надмината традиција; 2. етичкиот светоглед а) ја подобрува менталната, социо-културна и емотивна, покрај физичката екологија; б) ја стимулира и култивира одговорноста за човековата физичка средина (справување со озонскиот слој); в) ја унапредува заштитата на моралниот слој на човековиот карактер/духовна средина. Клучни зборови: Интер-дисциплина, уметност-литература, ментален/физички хабитат, озонски и морален слој

Item Type: Other
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Kukubajska
Date Deposited: 23 Apr 2014 07:37
Last Modified: 23 Apr 2014 07:37
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9033

Actions (login required)

View Item View Item