Народни приказни за смртта и вечноста во фолклорната литература на Македонија и САД

Kukubajska, Marija Emilija (2012) Народни приказни за смртта и вечноста во фолклорната литература на Македонија и САД. Современост -списание за литература, култура и уметност, Скопје.

[img]
Preview
Text
СОВРЕМЕНОСТ.pdf

Download (633Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Народни приказни за смртта и вечноста во фолклорната литература на Македонија и САД.pdf

Download (626Kb) | Preview

Abstract

Како што на временската линија на човековите истражувања циклично се повторува и возобновува соодносот помеѓу традицијата и современоста, минатото и сегашноста, старото и новото, оваа теза ги анализира и потрагите по одговори за смисолот на смртниот живот и на трајното духовно постоење преку нивниот тековен сооднос, и антагонизам, помеѓу новодобски, нео-пагански, атеистички и релативистички реконструкции на фолклорот со религиозни, христијански, научни и научно-фантастични толкувања на најголемиот феномен на земјата - човековото постоење, односно непостоење.

Item Type: Other
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Kukubajska
Date Deposited: 19 May 2014 08:45
Last Modified: 04 Aug 2015 13:52
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9031

Actions (login required)

View Item View Item