Примена на Crank-Nicolson методот за решавање на топлински равенки

Kocaleva, Mirjana and Gicev, Vlado (2014) Примена на Crank-Nicolson методот за решавање на топлински равенки. Yearbook 2013 - Faculty of Computer Science, 2 (2). pp. 35-45. ISSN 1857- 8691

[img]
Preview
Text
1.Zbornik Informatika-koregiran.pdf

Download (1545Kb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/YFCS/article/view/7...

Abstract

Во овој труд разгледуваме еднодимензионален (1-Д) проблем на трансфер на топлина низ прачка. Иницијално прачката е загреана по должина, а на краевите температурата се одржува на нула во тек на време. Проблемот се опишува со парцијална диференцијална равенка која ја решаваме нумерички со Crank-Nicolson методот. Од решението може да се види како во тек на време прачката се лади при што температурата по цела должина на прачката асимптотски се приближува кон нула. Во овој труд, ние го истражувавме влијанието на дискретизацијата (sampling) на точноста на решението со Crank-Nicolson методот.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: парцијални равенки, параболични равенки, Crank-Nicolson метод
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Natural sciences > Matematics
Divisions: Faculty of Computer Science
Depositing User: Mirjana Kocaleva
Date Deposited: 03 Jun 2014 08:51
Last Modified: 13 Aug 2014 07:21
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9021

Actions (login required)

View Item View Item