Народната традиција во македонската книжевност за деца

Denkova, Jovanka (2013) Народната традиција во македонската книжевност за деца. In: Меѓународен дијалог Исток -Запад, Свети Николе, 19-20.04.2013, Sveti Nikole.

This is the latest version of this item.

[img]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_jovanka.denkova_Desktop_Narodnata tradicija vo makedonskata knizevnost za deca.PDF - Published Version

Download (955Kb) | Preview
[img] Text
Denkova.rtf

Download (135Kb)

Abstract

Во овој труд авторот се осврнува на еден дел од фолклорната фантастика во кој има елементи од маѓиското и окултното.Поголемиот број теоретичари на литературата се согласуваат со тврдењето дека корените на фантастиката во македонската литература ,,лежат“ во два извора, односно, на појавата на фантастиката од една страна влијаат писателите на фантастиката од западно-европската и светската литература, а од друга народното творештво и тоа,...сказната и преданието како засебни жанри. Овие два фолклорни облика се сметаат за архетипови на книжевноста на имагинарнотo.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 12 Mar 2014 13:15
Last Modified: 12 Mar 2014 13:15
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8933

Available Versions of this Item

  • Народната традиција во македонската книжевност за деца. (deposited 12 Mar 2014 13:15) [Currently Displayed]

Actions (login required)

View Item View Item