Мерење и вреднување на репетативната снага и статичката сила кај децата на 6 и 7 годишна возраст

Popeska, Biljana (2013) Мерење и вреднување на репетативната снага и статичката сила кај децата на 6 и 7 годишна возраст. Просветно дело - Списание за педагошки прашања, 66 (4). pp. 97-106. ISSN 0350-6711

[img]
Preview
Text
Prosvetno delo 2013 repetativna snaga.pdf

Download (799Kb) | Preview

Abstract

Развојот на моторичките способности е во тесна реалација со возраста на децата, но и со квалитетот на нивната моторика, ефикасноста во совладувањето и изведувањето на различни движечки вештини и навики, но и директно во релација со наставата по физичко и здравствено образование. Репетативната снага и статичката сила како сегмент од моторичкиот простор кај децата на 6 и 7 годишна возраст се манифестираат и развиваат на различен начин. Оттука, цел на овој труд е да се утврдат објективните начини за мерење и вреднување на репетативната снага и статичката сила како и да се предложат нормативи за нивно вреднување како форма за утврдување на постигнувањата на децата и следење на нивниот индивидуален напредок. Истражувањето е реализирано на примерок од 236 испитаници на 6 и 7 годишна возраст следени лонгитудинално, со примена на 4 теста за проценка на репетативна снага и 3теста за проценка на статичка сила. За овие тестови се утврдени мерните карактеристики и нормативите за постигнувањата на децата

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Biljana Popeska
Date Deposited: 30 Jan 2014 14:51
Last Modified: 30 Jan 2014 14:51
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8916

Actions (login required)

View Item View Item