Интеграциско – корелациска поврзаност на содржините од наставните предмети по Физичко и здравствено образование и Запознавање на околината во одделенската настава

Jovanova-Mitkovska, Snezana and Popeska, Biljana (2013) Интеграциско – корелациска поврзаност на содржините од наставните предмети по Физичко и здравствено образование и Запознавање на околината во одделенската настава. In: International Scientific Conference "Socio-cultural issues and challenges of cotemporaneity", 18-19 Oct 2013, Државен Универзитет во Тетово.

[img]
Preview
Text
Jovanova&Popeska Tetovo 2013.pdf

Download (3494Kb) | Preview

Abstract

Имајќи ги во вид тенденциите за тематско, интегрирано планирање на наставата во основното образование, како и начинот на кој усвојуваат знаења учениците од рана училишна возраст, во трудот направивме теоретска елаборација на интеграциско - корелациската поврзаност на содржините од различните наставни предмети како пристап кој овозможува поефикасно усвојување на знаењата и нивна ефикасна примена во секојдневниот живот. Во трудот презентираме резултати од анализата на наставните програми по физичко и здравствено образование и запознавање на околина, и презентираме конкретни примери за корелација на наставните содржини од претходно наведените наставни предмети.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Biljana Popeska
Date Deposited: 19 Feb 2014 11:37
Last Modified: 19 Feb 2014 11:37
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8855

Actions (login required)

View Item View Item