Струмица и Струмичко во Балканските војни (сеќавања на очевидци во извештајот на Карнигиевата комисија)

Cepreganov, Todor (2013) Струмица и Струмичко во Балканските војни (сеќавања на очевидци во извештајот на Карнигиевата комисија). Струмица и Струмичко во времето на Балканските војни и Букурешкиот мировен договор. Материјали од научниот собир одржан по повод 60 години од основањето на Заводот за заштита на спомениците на културата и Музеј -Струмица (1952-2012). 25-27 Oct 2013. pp. 13-18. ISSN 978-608-65524-1-1

[img]
Preview
Text
Strumica.pdf

Download (1298Kb) | Preview

Abstract

Извештајот на Карнигиевата комисија донесува голем број податоци за состојбите во Македонија за време на Балканските војни. Имајќи предвид дека комисијата пристигнала во Македонија непосредно по војните членовите на истата ги виделе сите ужаси што истата ги донела. Нашиот интерес се однесува на она што комисијата го забележала за Струмица и Струмичко.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Todor Cepreganov
Date Deposited: 28 Jan 2014 15:12
Last Modified: 28 Jan 2014 15:12
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8841

Actions (login required)

View Item View Item