Христо Силјанов и Првата балканска војна

Cepreganov, Todor (2013) Христо Силјанов и Првата балканска војна. In: 100 години од Балканските војни, научен собир, 3-4 Dec 2012, Skopje, Macedonia.

[img]
Preview
Text
MANU.pdf

Download (977Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Научен собир - МАНУ - Балканс војни - Силјанов.pdf

Download (258Kb) | Preview

Abstract

Христо Силјанов учител во Прилеп, член на обласниот револуционерен комитет во Прилеп, егзархиски учител во Лерин, од 1902 влегол во редовите на илегалните револуционерни чети. Учествува во Преображенско востание во Одринска Тракија (1903). Во текот на Првата балканска војна Христо Силјанов како доброволец учествува во воените операции како член на македонска чета која била формирана во Софија. Сето она што го преживеал го запишувал во својот дневник кој по војните му послужил како основа за пишување на неговите сеќавања објавени во книгата „Од Витоша до Грамос“, со поднаслов „Походот на една чета во ослободителната војна – 1912“. Книгата е излезена во Бугарија во 1920 година, а македонското издание е објавено во 2010 год.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Todor Cepreganov
Date Deposited: 03 Feb 2014 15:03
Last Modified: 06 Aug 2015 14:21
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8840

Actions (login required)

View Item View Item